12.03.2024 ΚΕ.ΔΙ.ΜΑ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας – “Φιλικά Πανεπιστημιακά Περιβάλλοντα για Άτομα με Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού”

Το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει επιμορφωτικό πρόγραμμα που θα
πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρ’ιτη 12 Μαρτίου 2024 και ώρα 18:00-19:30 με τίτλο: “Φιλικά Πανεπιστημιακά Περιβάλλοντα για Άτομα με Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού”.

Εισηγήτρια:
Συριοπούλου Χριστίνα, Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής, ΠΑΜΑΚ

Σύντομη Περιγραφή:
Οι αλλαγές στην κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική, όπως αποτυπώνονται στη νομοθεσία, βελτίωσαν την πρόσβαση των ατόμων με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές, νοητικές και ψυχικές διαταραχές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Απαιτούνται καινοτόμες προσεγγίσεις και μέτρα για τη δημιουργία, την επέκταση και τη βελτίωση των εμπειριών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς. Τι μπορεί να προσφέρει η τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μαθητές με αναπτυξιακές αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, και τι επίδραση μπορεί να έχουν αυτοί οι φοιτητές στους συνομηλίκους τους, στους καθηγητές και στις κοινότητες των Πανεπιστημίων είναι προς διερεύνηση. Ο αυτισμός είναι μια δια βίου αναπτυξιακή κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο επικοινωνεί και συσχετίζεται με άλλους γύρω του, τον τρόπο με τον οποίο το ίδιο αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται την πραγματικότητα. Τα χαρακτηριστικά του αυτισμού εκδηλώνονται σε φάσμα. Επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Ένα ποσοστό ατόμων με αυτισμό είναι μέσης ή υψηλής νοητικής ικανότητας με δυνατότητες να κατακτήσουν ακαδημαϊκούς στόχους, αν και ορισμένα άτομα παρουσιάζουν δυσκολίες στη μάθηση. Ο αυτισμός μπορεί να οδηγήσει σε τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς, που φαίνονται αναίτια άκαμπτοι ή επαναλαμβανόμενοι, σε δυσκολίες κατανόησης των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και σε δυσκολίες συγκέντρωσης και επεξεργασίας πληροφοριών με συμβατικούς τρόπους. Από την άλλη, πολλά αυτιστικά άτομα έχουν συγκεκριμένα χαρίσματα, όπως η ικανότητα να διατηρούν έντονη εστίαση σε συγκεκριμένα ερεθίσματα, να υιοθετούν αντισυμβατικές οπτικές γωνίες στην επίλυση προβλημάτων, να μπλέκονται για ώρα με το εργασιακό αντικείμενο από το οποίο προσελκύονται ή να εντοπίζουν λάθη τα οποία σε άλλη περίπτωση θα παραβλέπονταν. Αυτά τα ισχυρά χαρακτηριστικά των αυτιστικών ατόμων, ως επαγγελματιών σε ορισμένους τομείς, είναι που αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο από τις επιχειρήσεις διεθνώς.

Σύνδεσμοςγια την συνάντηση: https://zoom.us/j/96925447961

Θα βρείτε το πρόγραμμα του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 https://ctl.uom.gr/epimorfotika-programmata/

 

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε το Βιβλίο Περιλήψεων και Πρόγραμμα για το Συνέδριο του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και του Εργαστηρίου Αυτισμού-Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών και της Συμπεριφοράς του Ανθρώπου με τίτλο «Τεχνολογία για την Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπτυξιακές Διαταραχές, αυτισμό σε Τυπικά, μη Τυπικά και Άτυπα Περιβάλλοντα Μάθησης», στο οποίο μπορούν να κάνουν όσοι ενδιαφέρονται δωρεάν εγγραφή και να το παρακολουθήσουν ώστε να εμπλουτίσουν την πληροφόρησή τους σχετικά με το μετά την εισήγηση.

 https://ergasterio-autismou—diachyton-anaptyxiakon-diatarachon-kai-te.webnode.gr/

 https://autismconf.uom.gr/πρόγραμμα-συνεδρίου/

 https://autismconf.uom.gr/περιλήψεις-συνεδρίου/

 https://developmentaldisordersconference.weebly.com/pirho972gammarhoalphamumualpha-sigmaupsilonnuepsilondeltarho943omicronupsilon.html

 https://developmentaldisordersconference.weebly.com/piepsilonrhoiotalambda942psiepsiloniotasigmaf-sigmaupsilonnuepsilondeltarho943omicronupsilon.html

 https://labautism.uom.gr/

 https://ergasterio-autismou—diachyton-anaptyxiakon-diatarachon-kai-te.webnode.gr/

 https://developmentaldisordersconference.weebly.com/

 https://autismconf.uom.gr/